Italiaanse Paas Lekkernijen 

Als ik aan Pasen denk, herinner ik me mijn oudtante Tina. Ze kwam vaak voor de paasvakantie  om ons te bezoeken. Ze kwam samen met haar man Attilio, een kleine man met weinig haar en een bril met een kleine rond metalen montuur.

Ze woonden in een dorp in de buurt van Napels en hij was een banketbakker, die in zijn jeugd vanuit Turijn naar Napels verhuisde.

Hun aankomst bij ons was een groot evenement. Ze brachten altijd 'sfogliatelle fresche', de traditionele Napolitaanse bladerdeeg cakes - gevuld met ricotta en gekonfijt fruit. Maar dat was nog maar het begin ...

Alleen God wist wat er uit de tas van mijn oudtante zou kunnen komen - in mijn fantasie was het een soort Mary Poppins-tas: op een dag zou zelfs een lamp eruit kunnen komen, maar meestal waren het ingrediënten: tarwekorrels en oranje bloemen water, kaneel en gekonfijte schil. Tina & Attilio brachten bijna alles mee om Pastiera voor ons te voorbereiden ...

 

 

Dus ook al ben ik niet geboren in Napels dankzij Tina & Attilio, is het eten van Pastiera op Pasen een stuk van mijn opvoeding.

 

In de loop van de tijd ontwikkelde ik een volwassen smaak voor hartig eten en werd ik geïntrigeerd door de Napolitaanse Paas focaccia, de Casatiello, die heel rijk aan smaak is dankzij de Pecorino en Salame. En het is perfect om op de Tweede Paasdag-excursie mee te nemen - dat is ook een andere Italiaanse traditie!

 

 

Pastiera en Casatiello zijn elementen van de Paas-traditie in Campanië sinds de XVIIe eeuw.

 

De Colomba-taart met Pasen heeft niet zo'n oude geschiedenis: het is aan de Italiaanse tafels te vinden alleen sinds de tweede helft van de vorige eeuw. Het was oorspronkelijk op de markt gebracht door dezelfde producenten van Panettone. 

Colomba was niet mijn favoriet cake totdat ik begon mijn eigen te maken met zuurdesem en biologische ingrediënten: bloem, boter, eieren, suiker, sinaasappelschil konfijten, amandels en de beste kwaliteit vanilla. Het heeft een lang rijsproces (12 plus 5 uur) en het is zo zacht dat het bijna kan vliegen!

 

                     

 

Als je jouw Paas dagen een Italiaanse smaak wil geven bestel op tijd jouw cake naar keuze:

 

Pastiera 25 Euro p. Kg. (8 p. ca)

Colomba 0,500 gr. 14 Euro ( 8 p.) 

Colomba 0.750 gr  21 Euro (10/12 p)

Casatiello 0,750 gr 15 Euro (4/6 p)