Op zoek naar duurzaamheid (deel twee): kies voor biologisch.

04-11-2016

 

Wat is het recept voor een duurzame voeding

 

Om een ​​smakelijke en voedzame maaltijd te bereiden moet je meer dan één ingrediënt gebruiken. Dit is ook het geval voor een duurzame voeding.

We zijn bekent met de voordelen van het eten van producten die in het seizoen zijn en van het kiezen van lokale producten. Voordelen voor ons (gezonder, goedkoper, smakelijkere producten) en voor het milieu (minder energie gebruikt) zijn.

 

Maar om goed voor jezelf en ook voor de planeet te zijn, wil je ook dat jouw eten niet vol met chemicaliën zit. Het maakt niet zo veel uit als deze uit de landbouw (pesticiden) of uit het verwerkings- en verpakkingsproces komen (ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen), je wil het niet eten. En dat betekent dat door de voedselproductie het water en de bodem niet vervuild dienen te worden.

 

Dus aan jouw recept voor een duurzame voeding dien je een 'kiezen voor biologisch' ingrediënt toevoegen!

 

een van de kassen van de Haarlemmer KweektuinBiologische landbouw respecteert natuurlijke levenscycli en minimaliseert  de milieubelasting.

Gewas-rotatie, mest en biologische bestrijding zijn o.a. de meest voorkomende technieken om de bodem en de gewassen zo gezond mogelijk te houden en het gebruik van meststoffen en pesticiden te voorkomen. Natuurlijk gebruik je geen genetisch gemodificeerde organismen (GMO's).

En wat betreft dierenwelzijn, vee groeit op in een vrije uitloop omgeving en worden gevoed met biologisch voer.

 

 

[in de foto een van de kassen van de Haarlemmer Kweektuin]

 

Als dit nog niet genoeg is om je te overtuigen zijn er steeds meer aanwijzingen dat biologische producten een hogere voedingswaarde hebben, meer antioxidanten en omega-3 bevatten, en bovendien jouw dagelijkse inname van chemische stoffen niet verhogen.

 

Goed voor jezelf, goed voor de planeet.

 

De biologische landbouw is op het lange termijn duurzamer, omdat het beter is voor het behoudt van de kwaliteit van de bodem, het grondwater en de biodiversiteit van het omringende ecosysteem.

 

Met betrekking tot de klimaatverandering heeft de biologische landbouw een lager CO2 uitstoting dankzij het feit dat geen landbouwchemicaliën worden gebruikt - Om pesticides en meststoffen te produceren en te gebruiken zijn grote hoeveelheid fossiele brandstoffen nodig. Bovendien volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO)  “veel management praktijken gebruikt door de biologische landbouw verhogen de absorptie van koolstof in de bodem, die de productiviteit doen toenemen en de opslag van koolstof gunstig beïnvloeden.

 

Dus aan tafel volg de seizoenen, kies biologische producten zo veel mogelijk lokaal geteld.  Dit is de basis van uw recept, maar natuurlijk zal dit alles veel lekkerder smaken wanneer wij ook een beetje dierenwelzijn en mensenrechten kunnen toevoegen, evenals een garnituur van gematigdheid en niet-bewerkte levensmiddelen.

Wordt er vervolgd ...

 

Weet je dat biologische producenten in Europa delen gemeenschappelijke regels en een gemeenschappelijk logo?