Op zoek naar duurzaamheid

17-10-2016

Waarom is duurzaamheid zo'n belangrijk concept voor Buonissimo?

 

Alles wat we doen heeft een belasting op het milieu. Afgezien van wat onze bezigheid is, hoe naar het werk gaan, auto trein, of fiets, delen we allemaal één hoofdactiviteit en ook de impact ervan op het milieu: deze activiteit is het eten.

 

Wat is een duurzaam dieet dan? Volgens de FAO and Biodiversity International (2010) duurzame diëten zijn:

 

... “zijn voedselpatronen met een lage milieubelasting, die bijdragen aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties. Het voorzien in de behoeften van de wereldbevolking betekent dat er voldoende, gevarieerd, gezond en veilig voedsel beschikbaar is en dat dit eerlijk verdeeld is."

Het lijkt een zeer complex begrip, maar misschien kunnen we het in enkele belangrijke overwegingen breken.

 

Aan tafel volg de seizoenen

Het eten van voedsel wat in het seizoen is heeft vele voordelen en niet alleen voor het milieu:

 

- volgens het seizoen eten betekent voor lokale producten kiezen. Dit betekent de lokale economie ondersteunen en producten vragen waarvoor minder energieverbruik nodig is (in kassen of transport, koelen en bewaren van de reizende goederen);

 

- omdat energie geld kost, zijn er meer kansen dat  lokale producten goedkoperkunnen zijn;

 

- verse producten zijn beter van smaak. In het algemeen hebben zij een betere kwaliteit dan landbouwproducten van ver weg die te vroeg geoogst worden om op tijd bij jouw op de markt te zijn.

 

verse geoogste producten hebben hogere voedingswaarde die beschikbaar zijn net wanneer we die het meest nodig hebben, zo als de mineralen en bètacaroteen die in verse zomerse fruit zijn te vinden en waarmee we beter met het warme weer kunnen gaan, of zo als de voedzame en opwarmende winterse voedsel die zo goed voor de koude dagen zijn. Eten van het seizoen is dus heel gezond;

 

- iedere seizoen biedt ons een ongelooflijke scala van smaken en mogelijkheden, en variatie in het eten is de sleutel tot ons welzijn.

 

 

Ben je vergeten welke groente uit Nederlandse bodem komt en in welk seizoen? Klik hier voor de Groente Kalender.